Visszatekintés a kezdetekre, 1987-re

Abban az évben, több nagy szervezet és támogató személy összefogásából jött létre az alapítvány:

 • A  Liget Sportegyesület, Balog Tibor vezetésével, volt a kezdeményező és az alapítvány „motorja”, akinek  sokrétű munkájával gyarapodott az alapítvány vagyona, országszerte  különféle sportrendezvények szervezésével ismertette meg az alapítvány nevét,
 • a társuló  Budapesti Sporthivatal  biztosította a budapesti Vivicitta futóverseny bevételéből az alapító összeget ,
 • a Magyar Úttörők Szövetsége, Mrázik Mária titkár vezetésével, pontírógépek ajándékozásával  nyújtotta az első támogatást az iskola számára, majd csatlakozott Rácz Péter, ügyvezető elnök is a szervezet képviseletében, az alapítók köréhez,
 • Petőfi Csarnok, ahol Lehel László igazgató segítette az első nagy jótékonysági koncert létrejöttét Presser Gábor, Babos Gyula és zenekara és Katona Klári részvételével.

Alapító személyek:

 • Érdiné Szabó Márta, a Magyar Televízió szerkesztő – műsorvezetője,  minden munkájában kiemelten kezelte az ifjú tehetségek bemutatását,
 • Kovács Róbert zongoraművész – az iskola volt zenetanára,
 • Presser Gábor Kossuth- és Erkel Ferenc díjas előadóművész,
 • és Ronyecz Mária színész.
 • Az alapító tagok közül, sajnos, Lehel László, Kovács Róbert és Ronyecz Mária már nem élnek, de mindig szeretettel és hálával emlékezünk rájuk!

Természetesen az alapítók munkáját sok lelkes támogató is segítette.
Az alapítvány komolyzenei küldetésének megvalósításában erejüket nem kímélve dolgoztak, az alapítókon kívül, Dr. Lengyel Ágnes, Helesfai Katalin, akik az ország minden részében, nagyobb városokban szervezték a koncerteket. Ezeken a hangversenyeken nemcsak vak személyek, pl. Érdi Tamás, a ma már híres zongoraművész,  vagy az Ungária zongoranégyes egyedülálló formációjának tagjai: Németh Tamás zongoraművész, Farkas Mátyás, Lakatos Tamás és Magyar Csaba zongoratanárok léptek fel, hanem zeneművészeti középiskolás, illetve zeneművészeti főiskolás fiatalok is, akikhez minden alkalommal egy-egy neves zeneművész is csatlakozott, például Perényi Miklós, Jandó Jenő, Némethy Attila, Szenthelyi Miklós.
Az előadások rendezője mindig Dr. Lengyel Ágnes, a Magyar Televízió rendezője volt, zenei rendező pedig Becht Erika zenetanár- zongoraművészÉrdiné Szabó Mártának köszönhetően a kis csapat New Yorkban és Bosztonban is koncertezett.

 • Köszönetet mondunk a volt  kurátoroknak: Balog Tibor elnöknek, Dr. Lengyel Ágnesnak, Klotz Juditnak, Dr. Mrázik Máriának, Helesfai Katalinnak (akik 20 éven át voltak kuratóriumi tagok),
 • a jelenlegi kuratórium elnökének, Tímár Péter filmrendezőnek, Brumbauer Magdolnának, Dankó Hedvignek, Goldschmied Józsefnek,  Balázs Kata (szülőnek),  a vak gyermekek érdekében vállalt, elkötelezett munkájukért.
 • Kurtz Mária kuratóriumi titkár részéről az alapítvány működtetése, a pályázatok által kapott támogatások érdekében kifejtett fáradhatatlan tervező, szervező és adminisztráló tevékenységét szeretnénk kiemelni!

Köszönet illeti a Vakok Óvodája, Általános Iskolája, Szakiskolája, Készségfejlesztő Iskolája, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézménye, Kollégiuma és Gyermekotthona mindenkori igazgatóit, intézményegység vezetőit, azért a hozzájárulásért, amellyel az alapítvány munkáját minden esetben támogatták és támogatják.

Somorjai Ágnes, intézményvezető köszöntő beszéde – részlet

A mai este különleges esemény alkalmából jött létre, hiszen idén ünnepeljük alapítványunk, a „Szól a szív…” Alapítvány fennállásának 30. évfordulóját.

30 év talán nem is tűnik hosszú időnek, ha arra gondolunk, hogy a vak gyermekek intézményes oktatása 191 éves, és ebben az épületben is immár 116. éve koptatják a gyerekek az iskolapadokat. 30 év azonban egy emberöltő, ennyi idő alatt felnő egy új generáció, 30 éve elballagó diákjaink már lassan nagyszülőkké válnak.  …

Az Alapítvány mindig biztos hátteret jelentett számunkra, hiszen fő célkitűzésük intézményünk tanulóinak támogatása volt, ahogy ma is az. Ha bármilyen szükséglet, kérés megfogalmazódott, szó szerint „szólt a szív” és érkezett a segítség….

Büszke vagyok, és örülök annak, hogy ma mi adhatunk.
Hogy láthatják, kik azok a gyerekek, akik itt tanulnak, és műsorukkal, amire hosszú hetek óta készülnek, most ők szeretnének örömet szerezni Önöknek. Köszönjük segítségüket és mindazt a támogató szeretetet, amivel körülvesznek bennünket.

 

Ünnepi műsor

1. A koncert Liszt: Preludium Zum Haus des Herrn orgonaművével veszi kezdetét, Magyar Csaba előadásában. A “preludium” szó előjátékot jelent, az orgona fenséges hangja a 30 éves „Szól a szív…” Alapítványnak szól, és nyitányként szolgál a hangverseny első számaként.
2. Weöres Sándor: Nap jön a menny hajlatán /Nagy József megzenésítésében/, és József Attila: Tiszta szívvel című verse /a  “Hej, tulipán, tulipán” dallamával/ a Szarkaláb együttes előadásában.Az együttes régi tanítványainkból alakult zenekar, melynek megálmodója és megalkotója Nagy József kollégánk volt, aki már sajnos nincs közöttünk. Az Ő emlékére játsszák el most ezt a két darabot, bízván abban, hogy az éterben eljut Őhozzá is.
3. Orazio Vecchi: Néked zeng ez a dal: A zeneszerző köszöntése ezúttal a “Szól a szív…” Alapítványt illeti, 30 éves fennállása alkalmából. Előadja a Pacsirta kamarakórus.
4. A következő percekben egy kislányt fognak hallani, egy még kisebb hangszerrel, a fafuvival. A fafuvi olyan hangszer, amit megálmodója, dr. Barth István fuvolaművész professzor azért álmodott meg, hogy általános iskola alsó osztályaiban, a Kodály módszer használatával és a megfelelő tartás és fújástechnika segítségével a kicsik is tudjanak fuvolázni tanulni, hiszen a normál fuvolákhoz még nem elég nagy a kezük, technikai akadályokba ütköznek. Az alapítvány jóvoltából iskolánkban is van egy ilyen hangszer, amelyen jelenleg Kovács Dzsesszika tanul, és ő fogja most előadni a Gólya, gólya, gilice című népdalt énekelve és fuvolázva.
5. Lakatos Melitta Beethoven: A-dúr Német táncát adja elő. Melitta egyik legsokoldalúbb növendékünk, zongorázik, szoprán- és alt furulyán játszik, fuvolázik és énekel kórusban és szólóban egyaránt.
6. Az iskolában a zongoraoktatás mellett fuvolaoktatás is van, ahová fiatal felnőttek is szívesen jönnek. Mindenki önállóan tanul fuvolázni, de ez alkalomra kamaraegyüttessé alakultak, és együtt fog szólni a szívük, a fuvolájuk. Hallgassák szeretettel Charpentier: Te Deum című darabját.
7. Ismét kórusmuzsikát hallunk: Beethoven: Száll az éjjel tündefátyla… című művét. A Pacsirta kamarakórus már sok éve muzsikál iskolánkban, eredetileg Jakó Ferencné Nóra néni irányítása alatt működött, a régi nagy iskolai kórus utódjaként. Akkor még csak daloskör volt, csupa lány énekelt benne, mostanra 25-re bővült a létszám és fiúkat is fogad a mélyebb szólamok énekléséhez.
8. Horváth Szabolcs koncertünkön először a klasszikus stílusban mutatkozik be, Schumann Kis tanulmány c. darabját adja elő zongorán. Ez a mű a Jugend-album egyik darabjaként lágy harmóniaszövetével varázsolja el a kedves hallgatót. Ő szintén több oldalról közelít a zenéhez, a továbbiakban más műfajban is megcsillogtatja majd tehetségét, de nem áruljuk el, legyen ez meglepetés a kedves közönségnek.
9. Említettük ma már Kodályt, de Bartókot sem szeretnénk kifelejteni a műsorból. Az Este a székelyeknél című műve sokfajta hangszerelésben hallható szerte a világon. Hallgassák most meg Sükösd Csilla előadásában, furulyán. Csilla ez alkalomra egyfajta székely népviseletbe is öltözött. Zongorán kísér: Magyar Csaba.
10. A sok varázslatos hang mellett a szavak erejével is szeretnénk megköszönni a sok támogatást, kedvességet. Ignácz Norbert, 8. osztályos tanuló fogja szavalni Radnóti Miklós: Nem tudhatom című versét.
11. Ezúttal Liszttől hallunk egy szép hajnali hangulatot árasztó kórusművet, a Hajnalozót. A kórus jelenlegi nagyon lelkes vezetője Farkasházy Nikoletta.
12. Dolzsikov: Románc című műve következik. Ezt a szép zenét a két előadója, Novák Enikő és Lakatos Melitta, a 2015 júniusában zajlott “EgyMásra hangolva” zenei táborban ismerték meg. Egyből beleszerettek, és meg is tanulták furulyatanáruk, Hajduné Fehér Vera néni egyengető segítségével. Az egyik alt furulya közben fuvolává „változott”, ebben Péceli Edit tanárnő működött közre. A zongorakíséretet Magyar Csaba látja el, aki egyben a két kislány zongoratanára is.
13. Ismét a fuvolaegyüttes lép színpadra egy kamaradarabbal, amely a Titanic című filmből lehet ismerős. Reméljük, hogy a szomorú dallam ellenére nem a hajó süllyedése, hanem a szeretet ereje jut majd eszükbe. Hallgassák szeretettel a Titanic dalt!
14. Parsch Katica Máté Péter “Most élsz” c. dalát fogja előadni Balázs Levente zongorakíséretével, és néhány lelkes vokálozó társaságában. Katica a Bolyki Soul & Gospel Kórus PARA-RA formációjának lelkes tagja, és rendszeresen szerepelnek együtt.
15. A fuvolaegyüttes most egy olyan, könnyedebb hangvételű kamaradarabbal búcsúzik el Önöktől, amely a Muzsika hangja című filmből lehet ismerős és az alapja egy régi osztrák népdal, Edelweiss címmel, amely ugyancsak a kitartás, összefogás és szeretet erejéről szól.
16.A koncert zárásaként Horváth Szabolcs, 7. osztályos tanulót fogják hallani, aki Babits Mihály: A második ének című versével köszön el tőlünk tartalmas gondolatokkal, amely az alapítvány működésének a motorját fogalmazza meg, a szeretetet, elfogadást, segítést, megértést. Ezt követően Szabolcs zongorán eljátszik és egyben elénekel egy Charlie Chaplin számot. A nagy nevettető, a néma filmek sztárja ezzel a zenével a mosoly erejére figyelmeztet. Arra, hogy bármilyen problémáink is vannak az életben, ez a világ szép lehet, ha mosolygunk, ha nevetve fogadjuk el, éljük túl a dolgokat. Később Tony Bennett ezt a számot jazz alapokra helyezve átdolgozta, és Szabolcs elénekli nekünk.

Felkészítő tanárok: Balázs Levente, Farkasházy Nikoletta, Hajduné Fehér Veronika, Magyar Csaba, Péceli Edit
A képeket Oláh Gábor és Parapatics Pálné készítették.