„Óvodánkban idén negyedik alkalommal zajlott állatasszisztált terápia. A Skyball Segítőkutyás Egyesület két kutyája, Cross és Borg, 8 alkalommal kapcsolódott be négy csoport gyógypedagógiai munkájába.”

„A kutya jelenlétében zajló foglalkozások mindig nagyon élményszerűek és jó hangulatúak, a gyermekek aktívak és motiváltak, figyelmük koncentráltabb és tartósabb.
A súlyos-halmozott csoportokban a testséma fejlesztése, a bőrérzékelés, és tapintásfejlesztés a cél, de nagyon fontos a stressz oldása és a félelmek leküzdése is.
A halmozottan sérült gyermekeknek a kutyák jelenléte, és aktív közreműködése segített gyakorolni az alapmozgásokat, javítani a mozgáskoordinációjukon.”

„Óvodánkban hangsúlyos szerepet kap a hangzó beszéd általi, valamint az alternatív-augmentatív kommunikáció fejlesztése.
Ebben nagy segítségünkre volt minden tevékenység, amit a kutyával közösen végeztünk. A nem beszélő gyermekek esetében egy kedves simítás, odabújás, vagy ölelés komoly előrelépésnek tekinthető. A hangzó beszéddel kommunikáló gyermekeknél pedig a kérés- megköszönés-üdvözlés megfelelő alkalmazására helyeztük a hangsúlyt és értünk el érdemi fejlődést.
A kutya minden esetben azonnal, a gyermekek számára érthető módon reagált, ezáltal a gyermekek megtapasztalták, hogy az érzelmi megnyilvánulásaik milyen hatást váltanak ki a környezetükből.

Czeglédi Annamária, gyógypedagógus