Az idei tanévben egy sikeres E.ON pályázat révén a Vakok Iskolájában lehetőségünk nyílt új elektronikus látásjavító segédeszközök beszerzésére.

Az igények felmérése

A Vakok Iskolájába járó, látásnevelésben részesülő gyerekek adottságait ismerve választottuk ki a pályázott eszközöket. A Hermina Egyesület által szervezett LESEK rendezvény kiállításán is lehetőségünk nyílt diákokkal együtt kipróbálni több segédeszközt, ami segítette a megpályázandó eszközök kiválasztását.

Kiállítás szervezése

Március végén kiállítást szerveztünk a súlyos fokban látássérült, szegregáltan és integráltan tanuló diákok, tanáraik és szüleik részére, ahol az érdeklődők hosszasabban kipróbálhattak egy-egy segédeszközt. A kiállításon nagy sikert aratott az E:ON támogatásból beszerzett RUBY 7 HD videó nagyító, mely beépített olvasóállvánnyal rendelkezik, számítógéphez és TV-hez is csatlakoztatható, s 24-szeres nagyításra is képes. A széles képernyőjű LCD kijelző mozgatható távolsági kamerával is fel van szerelve, amely tantermi felhasználását is lehetővé teszi. Ennek segítségével például az iskola épületéből ki tudtak nézni az udvarra a gyerekek. A Novák Optika távcsőszemüvegei és a Siketvakok Országos Egyesülete digitális nagyítói, állítható dioptriás szemüvege is sokakat vonzott.

Az E.ON pályázat segítsége

Korábban az általános iskolában kézi- és elektromos nagyítók, monokulárok, olvasó tv álltak rendelkezésünkre. Az E.ON pályázat segítségével egy állítható kamerás digitális videó nagyítóval, video-egerekkel és zsebben is hordozható kézi nagyítókkal, kiegészítő eszközökkel tudtuk bővíteni kínálatunkat. Az új segédeszközökkel a látásnevelő órák keretében egyéni igényeikhez igazodva tudnak ismerkedni diákjaink.

Optikai eszközpark szélesítése

Az optikai eszközpark szélesítésével célunk, hogy nyomon kövessük és sokak számára elérhetővé tegyük a legújabb, nagyon jó felbontású, kontrasztú elektromos újdonságokat, melyek a látássérültek számára is megismerhetővé teszik környezetük részleteit. Emellett fontosnak tartjuk, hogy a segédeszközök kölcsönözhetővé tételével egy költséges beruházás előtt lehetőséget biztosítsunk az érintetteknek az eszköz hosszabb kipróbálásra, különböző élethelyzetekben, változó fényviszonyok mellett. Nem csak iskolánk diákjai, de az integráltan tanuló súlyos fokban látássérült diákok, tanáraik, szüleik számára is lehetőséget adunk az új és régi látásjavító segédeszközök hosszabb távú kipróbálására, tájékoztatást adunk az eszközök kedvezményes beszerzésének lehetőségeiről.
Várjuk az érdeklődők jelentkezését a vakokegymi@gmail.com címen.